Kökar on pikkuruinen paikkakunta Ahvenanmaan maankunnassa. Asukkaita Kökarissa on ainoastaan reilut 200, mistä voi päätellä, kuinka pienestä paikkakunnasta onkaan kyse. Jos haluat tietää lisää Kökarista, jatka laatimamme tietopaketin lukemista!

Perustietoa

Paikkakunta on mainittu jo vuonna 1544 Föglön kappeliseurakuntana, josta se itsenäistyi 1908. Pinta-alaa Kökarilla on noin 2 165 neliökilometriä. Tästä pinta-alasta maata on noin 64 neliökilometriä, sisävesiä noin 0,40 nelikökilometriä ja merta noin 2 100 neliökilometriä. Kökarin erikoisuus on se, että se on yksikielinen, ja sen virallinen kieli on ruotsi. Paikkakunnan asukkaista noin 87 % puhuu ruotsia äidinkielenään. Suomea äidinkielenään puhuu noin 9 % alueen väestöstä. Palvelut ovat keskittyneet pääsaarelle, Karlbyn kylään. Kylästä löytyvät niin kauppa, pankkikonttori, kunnantoimisto kuin peruskoulukin.

Kökarin historia pähkinänkuoressa

Esihistoriallisella ajalla Kökarin saaret olivat pääosin meren alla. Tästä johtuen alueelta on tehty vain vähän muinaislöytöjä. Nykyisen asutuksen oletetaan saapuneen alueelle luultavasti 1100-1200-luvuilla Ahvenanmantereelta. Yhdellä saarista sijaitsi eräs maamme tunnetuimmista keskiaikaisista fransiskaaniluostareista, mutta varmasti ei tiedetä, milloin luostari on perustettu. Asiakirjoissa luostari on mainittu vuodesta 1472 alkaen. Luostari kuitenkin hävisi ennen 1550-lukua. Saarelaiset ovat aina olleet innokkaita kalastajia, ja alueen pääelinkeino olikin pitkään kalastus. Silakka oli alueen tärkein saaliskala, ja sitä vietiin Tukholmaan ja Turkuun jo keskiajalla. 1800-luvulla silakan vienti laajeni myös Tallinnaan ja Helsinkiin.

Miten Kökarissa eletään nykyään?

Vaikka Kökarin pääelinkeino olikin pitkään kalastus, on sen talouselämä monipuolistunut. Kunnassa oli vuonna 2015 työpaikkoja kaikkiaan 75 kappaletta. Näistä 5 % liittyi alkutuotantoon ja 11 % jalostukseen. Suurin osa työpaikoista, eli 79 %, oli palvelualoilla. Kunnassa toimii esimerkiksi JS EMC Ab, joka tekee sähköteknistä suunnittelua. Lisäksi alueen suurimpia yrityksiä ovat matkailualalla toimiva Sandvik hällor AB -niminen matkailuyritys sekä Ålands Sjötrafik Ab -niminen liikennöitsijä. Kesäisin alueella toimii hotelli sekä kaksi matkustajakotia. Lisäksi Kökarista löytyy kolme vierassatamaa, ravintoloita sekä kahviloita. Pienestä koostaan huolimatta Kökar siis toivottaa vieraat lämpimästi tervetulleiksi, ja on hyvin varautunut vieraiden tuloon!

Kökarin asukasluku on pienentynyt vuodesta 1980 vuoteen 2015. Vuonna 1980 alueella asui 304 asukasta, kun asukasluku vuonna 2015 oli ainoastaan 250. Nähtäväksi jää, miltä Kökarin tulevaisuus näyttää.

Kökarin nähtävyyksiä ja tunnettuja asukkaita

Pyhän Annan kirkko on yksi Kökarin tunnetuimmista ja suosituimmista nähtävyyksistä. Se on rakennettu paikalle, jossa toimi keskiajalla fransiskaaniluostarin kirkko. Kirkko on rakennettu 1784 ja sen yhteydessä toimii tutustumisen arvoinen museo.

Otterbötestä löytyy mielenkiintoinen kohde, sillä alueella on ollut asuinpaikka jo pronssikaudella. Asuinpaikka on ajoitettu noin vuodelle 1150 – 1050 eaa. Källskärs kannan on erikoinen ja mielenkiintoinen luontokohde, joka löytyy Källskärin saaren rantakalliolta. Kyseessä on jääkaudelta peräisin oleva luonnonmodostuma, joka on niin erikoinen ja erityislaatuinen, että vuonna 1925 se rauhoitettiin luonnonmuistomerkiksi.

Kökarista on lähtöisin myös tunnettuja henkilöitä, kuten kirjailijana tunnetuksi tullut Ulla-Lena Lundberg, joka syntyi vuonna 1947. Toinen erityisen tunnettu kökarilainen on lääketieteen tutkija Erik Jorpes, joka eli vuosina 1897 – 1973, ja teki upean työuran lääketieteen saralla Tukholman Karoliinisessa instituutissa.

Miten Kökariin pääsee?

Jos kiinnostuit Kökarista, haluat varmasti tietää, miten sinne pääsee. Helpointa on matkata Kökariin Ålandstrafikenin liikennöimällä lautalla, joka lähtee sekä Lumparlandin Långnäsistä että Korppoon Galtbystä. Lauttamatka molemmista lähtöpisteistä perille Kökariin kestää noin 2,5 tuntia. Kökar on matkakohteena ainutlaatuinen, ja sinne kannattaakin matkata, jos haluaa pienen irtioton arjesta. Koko alue henkii aivan erityistä tunnelmaa – kaukana kaikesta, mutta kuitenkin keskellä kaikkea tärkeää!