Virolahti on pieni paikkakunta lähellä Suomen ja Venäjän Itärajaa. Monelle se on tuntematon paikkakunta, joka saattaa tulla sekoitetuksi Viroon. Lähikaupungeista Hamina ja Kotka ovat Virolahtea tunnetumpia ja auttavat sijoittamaan myös Virolahden Suomen kartalle. Tässä artikkelissa kerrotaan seikkoja, joiden vuoksi Virolahdella kannattaa ainakin piipahtaa.

Virolahdelta löytyy upeita mökkimaisemia

Virolahti on luonnonläheistä seutua, josta löytyy upeita mökkimaisemia. Näistä maisemista ovat nauttineet myös ulkomaalaiset vierailijat. Erityisen suosittuja Virolahden mökit ovat venäläisten keskuudessa, mutta vierailijoita on käynyt myös esimerkiksi Saksasta asti.

Metsän keskellä sijaitseva mökki tarjoaa tilaisuuden rentoutua kaikessa rauhassa luonnon rauhasta nauttien. Moni mökki sijaitsee meren rannalla, joten mökillä on mahdollista myös uida, veneillä tai kalastaa. Kalaretket ovatkin monen lempipuuhaa kesäisin ja juuri tällaisista retkistä pääsee nauttimaan Virolahdella. Ellet ole kovin kokenut veneilijä, kannattaa osallistua paikallisen maaseutumatkailuyrittäjän järjestämälle kalastusretkelle. Vaikka kalasaalis jäisikin heikoksi, korvaa kauniin luonnon keskellä nautittu aika vaivannäön. Samalla kannattaa rupatella paikallisen retkenjärjestäjän kanssa elämästä Virolahdella.

Virolahti on lintubongaajien Mekka

Virolahti tarjoaa runsaasti nähtävää lintubongaajille, koska se sijaitsee monien mielenkiintoisten lajien muuttoalueella. Virolahdelta löytyy monia lintutorneja, kuten Kellovuoren torni, Hurpun arktikatorni, Klamilan Pyölinmäellä sijaitseva “ilmavalvontatorni” sekä Kurkelan kotkatorni. Lintuja voi bongata myös Vilkkilänturalla, josta löytyvät Lintulahden torni sekä Kolsinpohjan lintutorni. Lintujen tarkkailu on mielenkiintoista puuhaa, joka tuo harrastajan entistä lähemmäs luontoa.

Virolahden historia on mielenkiintoinen

Koska Virolahti sijaitsee lähellä Venäjän rajaa, on sen historia kietoutunut läheisesti maamme itsenäistymiseen sekä Venäjän kanssa käytyihin sotiin. Jos tällainen historia kiinnostaa, kannattaa vierailla esimerkiksi Virolahden Salpamuseossa. Uusin elokuvaversio Tuntemattomasta sotilaasta on kuvattu osin juuri Virolahdella.

Älä jätä väliin Virolahden runsaita marja- ja sienisatoja

Virolahdelta löytyy runsaasti puhtaita metsiä, jotka notkuvat hyvinä marja- ja sienivuosina niin marjoja kuin sieniäkin. Metsässä liikkuminen tarjoaa marjojen ja sienien lisäksi myös tilaisuuden rentoutua ja nauttia luonnossa samoilemisesta. Hyödyt ovatkin moninaiset. Muistathan kuitenkin, ettei kaikenlainen toiminta metsässä sisälly jokamiehen oikeuksiin ja varmistathan, että kunnioitat paikallisten asukkaiden yksityisyyttä ja rauhaa. Hyvä ohjenuora on: “Ota mukaasi vain muistoja ja jätä jälkeesi vain jalanjälkesi”. Luonnon roskaaminen tai tarpeeton mopoilu edestakaisin paikallisia asukkaita häiriten ei ole hyvää käytöstä.

Virojoki on Virolahden keskus

Vaikka Virolahden keskus, Virojoki, onkin kooltaan pieni, tarjoaa se silti peruspalvelut, jotka ovat helposti niin mökkiläisten kuin vakituisten asukkaidenkin käytettävissä. Mitä Virojoelta ei löydy, löytyy Haminasta, Kotkasta tai Lappeenrannasta. Virojoen kirjasto on yllättävän hyvä ja siellä kannattaakin vierailla, jos haluaa vaikkapa kesälomalukemista. Virojoella toimii ala- ja yläaste sekä lukio, josta valmistuu vuosittain kourallinen ylioppilaita. Virojoella on myös linja-autoasema, josta pääsee bussilla esimerkiksi Helsinkiin tai Haminaan. Pitkän matkan bussit ovat erittäin hyviä ja niissä on miellyttävä matkata ilmastoinnin ja hyvän varustelun ansiosta.

Virolahden vierailu on helppo yhdistää minilomaan Venäjällä

Koska Virolahti sijaitsee aivan Suomen ja Venäjän rajalla, on Virolahdelta helppo lähteä minilomalle Venäjälle. Esimerkiksi Viipuri sijaitsee niin lähellä, että se on oivallinen päivämatkakohde. Erityisen mielenkiintoinen kohde, Pietari, sijaitsee hieman kauempana, mutta silti kohtuullisen matkan päässä. Suunniteltaessa matkaa Venäjälle tulee muistaa, että suomalainen tarvitsee matkaa varten viisumin, jonka hakemista varten kannattaa varata riittävästi aikaa.

Venäjälle voi matkata myös omalla autolla, ellei venäläinen ajokulttuuri pelota liikaa. Tällöin Vaalimaan raja-asema on lähin rajanylityspaikka. Hyvä vaihtoehto on osallistua järjestetylle seuramatkalle esimerkiksi bussikuljetuksella. Tällöin ajamisen voi huoletta jättää ammattilaisen huoleksi.