Punkalaidun on Pirkanmaalla sijaitseva, vajaan 3000 asukkaan kunta. Kesäisin Punkalaidun sykkii eloa pittoreskin maalaismaisemansa, ja erilaisten perinteisten käsityötuotteiden tuotannon ansiosta. Etenkin Talalan kylässä seisova historiallinen Yli-Kirran talo, ja sen ympäristö kuhisee kesäisin väkeä läheltä ja kaukaa.

Alueella toimii aktiivinen kotiseutuyhdistys

Paikallisen kotiseutuyhdistyksen jo yli 30 kertaa järjestämä Kaikkien aikojen maalaisnäyttely kokoaa yhteen väkeä niin ympäröivistä kyläyhteisöistä, kuin kauempaakin Suomesta, ja jopa ulkomailta saakka. Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna vieraiden ihmeteltäväksi Talalan kylässä järjestetään monimuotoista ohjelmaa, johon kuuluu muun muassa vanhojen maatalouskoneiden näyttely ja traktoriparaati, lankojen värjäystä kasveilla, lankojen kehräystä, matonkudontaa, puinti- ja kyntönäytöksiä, köydenpunontaa, saippuan keittämistä ja punamultamaalin valmistusta, sekä hiivaleivän, eli kakon paistamista.

Yli-Kirran talo herätti henkiin Koiramäen

Suuremmalle yleisölle Talalan kylän ylpeys, Yli-Kirran talo, on tullut tutuksi suomalaisen lasten- ja nuortenkirjailijan Mauri Kunnaksen rakastetusta Koiramäki-sarjasta. Kunnas on luonut Koiramäki -kirjasarjan suoraan Yli-Kirran talon pohjalta.

Talolla on pitkä historia, joka juontaa juurensa aina 1500-luvulle saakka, jolloin Talalan kylässä oli maakirjojen mukaan neljä taloa. Aikakirjojen mukaan talojen omistajat yhdistyivät 1600-luvun lopulla. Nykyään talonpoikaismuseona toimiva Yli-Kirra edustaa 1800-luvulla yleistynyttä umpipihaista satakuntalaista maalaistaloa. Tyylille tyypillistä on, että talouskeskuksen rakennukset sijoittuvat niin kutsutun miespihan ja karjapihan ympärille.

Yli-Kirran museoalue käsittää noin viiden hehtaarin alan, jolta löytyy myös muita 1800-luvun maalaistalorakennuksia, mukaan lukien riihet, pajat ja aitat. Sen lisäksi museossa esitellään vanhoja pyyntitapoja ja sieltä löytyy näitä esitteleviä alueita, kuten käpälaudan, sudenkuoan ja teeren pöntön esittelevä metsästysalue, sekä niin sanottu mäkitupalaisalue.

Koiramäki on Mauri Kunnaksen luoma kirjasarja lapsille ja nuorille. Taiteilijan omaperäinen tyyli, ja sympaattiset hahmot ovat taanneet sarjan suosion myös aikuisemman väen parissa, ja Koiramäki-kirjoista onkin tullut koko kansan suosikki. Kunnas loi Koiramäki-sarjan hahmot, ja kirjoissa kuvatun miljöön suoraan Yli-Kirran talon pohjalta.

Sarjassa kerrotaan kuvitteellisesta suomalaisesta maalaistalon suvusta, ja sen elämästä 1800-luvulla. Tarinoiden hahmot ovat koiria, mistä sarjan nimikin juontaa juurensa, mutta kirjoissa esiintyy myös muita eläinhahmoja. Tarinat pohjaavat suomalaisiin kansantarinoihin, ja niissä esitellään suomalaista maalaiselämää, sekä työtapoja ja -kaluja 1800-luvulta. Yli-Kirran museoalueella sijaitsevat myös puitteet Kunnaksen suositulle esikoisteokselle, Suomalaiselle tonttukirjalle.

Yli-Kirraa käytettiin ahkerasti 1800-1920

Yli-Kirra oli ahkerassa käytössä koko 1800-luvun aina 1920-luvulle saakka. Ainoa alkuperäinen rakennus, josta on löydetty vuosiluku, on niin kutsuttu Perunakuoppa. Myös kuoppana tunnettuun rakennukseen, jossa on säilytetty muun muassa nauriita, on merkitty vuosiluku 1839. Etenkin 1800-luvulla väkeä oli suurilukuista asuakasmäärää ajatellen rakennetussa talossa runsaasti, mutta vuosisadan vaihtuessa väkimäärä pikkuhiljaa väheni, kunnes 1920-luvulla talossa asui enää muutama henkilö.

Yli-Kirran viimeinen isäntä Paavo Yli-Kirra asui taloa kuolemaansa saakka vuoteen 1929, jonka jälkeen talo päätyi huutokaupassa kunnan haltuun. Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistys perustettiin vuonna 1947, ja muutamaa vuotta myöhemmin vuonna 1952 Punkalaitumen kunta luovutti Yli-Kirran talon yhdistyksen haltuun. Kunnostus- ja entisöintitöitä on tehty pikkuhiljaa vuosikymmenten varrella vanhaa korjaten, sekä paikaten pois vietyjä rakennuksia. Nykyisin talo, ja sitä ympäröivä miljöö ovat lähimpänä sitä, mitä ne ovat joskus 1800-luvulla maatalouden kukoistaessa lähteiden mukaan olleet.

Hyvät yhteydet vievät perille

Punkalaidun, ja etenkin Talalan kylä onkin oivallinen kesälomakohde koko perheelle. Talala sijaitsee Taikayöntienä tunnetun Seututie 230:n tai Huittinen-Urjala-maantien varrella, noin kilometrin päässä Punkalaitumen keskustasta Urjalan suuntaan ajettaessa. Talalan läpi on aiemmin myös kulkenut vanha Turku-Tampere-tie, joka on vielä osittain säilynyt. Tien varrella sijaitsee muun muassa Ristikiveksi nimetty kivi, joka näytteli 1900-luvun alussa osaa murhenäytelmässä. Tarina kertoo, että Ristikiven takaa ammuttiin yksi Punkalaitumen isännistä. Kylä rajoittuu etelässä, idässä ja pohjoisessa Punkalaitumenjokeen, lännessä taas vastassa on Punkalaitumen keskustataajama Sarkkila.