Pohjois-Pohjanmaan tuntematon helmi Pyhäntä tarjoaa vierailijalle rentouttavaa luonnonrauhaa, ja jylhiä, silmänkantamattomiin jatkuvia metsäisiä korpimaisemia. Pinta-alaltaan erittäin laajaa, 847,48 neliökilometrin kokoista kuntaa asuttaa pysyvästi vain noin 1600 asukasta. Hiljaisuutta, tilaa ja omaa rauhaa siis riittää myös satunnaisen vierailijan tarpeisiin. Pyhäntä lepää aivan Oulun vasemmassa kainalossa, etäisyys on noin 122 km. Idän suunnassa Pyhäntää rajaavat Kainuu ja Kajaani, etelänaapurina on Pyhäjärvi, läntisen kunnanrajan takana on Kärsämäki, ja pohjoisesta tervehtii Siikalatvan kunta. Pyhännän keskustan tuntumassa risteävät valtatie 28 Kokkolasta Kajaaniin, sekä kantatie 88 Iisalmesta Raaheen.

Miksi vierailla Pyhännällä?

Viikonloppuvierailu Pyhännällä on rauhallinen, rentouttava ja lähes retriitinomainen kokemus. Vierailija saa maistaa uinuvan pikkukylän rauhallista maalaiselämää, ja nauttia puhtaasta luonnosta, tilasta ja avaruudesta, sekä pienistä, erityisistä helmistä, joista kerromme myöhemmin tässä artikkelissa. Myös autottoman on helppo matkustaa Pyhännälle edullisesti Onnibussilla, joka matkalla Helsingistä Ouluun pysähtyy lähikunta Pulkkilassa. Loppumatka taittuu nopeasti poikittaisliikenteen linja-autolla, joka pysähtyy Matkahuollon pisteessä Pyhännän keskustassa. Kyläkeskus käsittää vain muutamien liikerakennusten, sekä vanhojen maalais- ja omakotitalojen täplittämän parin neliökilometrin alueen, jota halkoo muutamia satoja metrejä pitkä päätie. Palvelutarjontaan kuuluvat kaksi ruokakauppaa, joista toinen tarjoaa myös Matkahuolto- ja postipalvelut, terveysasema sekä huoltoasema. Pienen matkan päässä keskustasta sijaitsee ravintola- ja majoitusyritys Järvihelmi. Uuden kunnantalon yhteydessä on kirjasto ja pieni kuntosali.

Upea järvimaisema on Pyhännän ylpeys

Molempiin suuntiin Pyhännän keskustan läheisyydestä aukeaa upea maisema Pyhäntäjärvelle. Puhdasvetinen järvi tarjoaa maisemien lisäksi hienot uinti- ja kalastusmahdollisuudet. Aivan keskustan tuntumassa on hieno, hiljattain kunnostettu Museonrannan uimaranta, jossa on pitkä laituri, turvallinen, matala ranta, grillikota, yleinen sauna sekä rantalentopallokenttä. Rannan läheisyydessä Kestiläntien varressa on myös useasta rakennuksesta koostuva perinteikäs kotiseutumuseo, jossa voi tutustua seudun menneisyyteen, erilaisia vanhoja taloja, aittoja ja riihiä, sekä mittavaa ja arvokasta esinekokoelmaa ihaillen. Museon vierestä alkaa kauniissa metsäisessä maastossa kiertelevä pehmeä pururata, jossa voi hölkätä pienen lenkin ennen kuin pulahtaa uimaan virkistäytymään.

Pyhännän majoituspalvelut

Pienestä koostaan huolimatta Pyhäntä tarjoaa myös hyvät majoituspalvelut. Keskustan tuntumassa sijaitseva hotelli ja ravintola Järvihelmi majoittaa vieraansa erittäin viihtyisään hirsiseen rivitaloon, jonka jokaisessa huoneessa on oma terassi järvinäkymällä. Hotellilla on myös oma hiekkainen uimaranta. Huoneet ovat rauhallisia, sillä ravintolan puoli sijaitsee erillisessä rakennuksessa. Huoneissa on jääkaappi ja ruoanlaittomahdollisuus, mutta myös ravintolan puolella voi nauttia aamiaista, buffet -lounasta tai tilata ruokaa listalta.

Kesäaikaan Pyhännän luonto on tietysti upea, mutta myös talvikuukausien vieraat viihtyvät varmasti. Aivan hotellin pihasta lähtevät hiihtoladut ja moottorikelkkareitit tarjoavat mukavia talviulkoilumahdollisuuksia. Aiemmin mainitussa Museonrannassa on myös avantouintimahdollisuus, ja uimareille lämmin sauna.

Aivan hiljattain on Pyhännälle avattu myös Rantatupa -huoneistohotelli. Uudessa, hyvin varustellussa huoneistossa keskustan tuntumassa voi majoittua todella edulliseen hintaan. Lisäksi Pyhännän kunnan alueella on useita vuokrattavia mökkejä, kalastusmajoja, autiotupia sekä saunoja.

Pyhännän nähtävyydet

Pyhännällä on arkkitehti W.A. Tötterströmin suunnittelema tornillinen pitkäkirkko, joka edustaa kansallisromanttista tyyliä. Myös kirkko sijaitsee järven rannalla, ja se on rakennettu viime vuosisadan alussa. Toinen vierailijoita, ja etenkin kirjallisuuden ystäviä varmasti kiinnostava käyntikohde on kirjailija Pentti Haanpään kesäasunto Korpelainen. Se sijaitsee Iso-Lamujärven rannalla, ja oli kirjailijalle erittäin rakas paikka, jossa hän oli kesänvietossa samalla kirjoittaen ja kalastaen. Mökki on entisöity 50-luvun tyyliä kunnioittaen.

Pienelläkin paikkakunnalla voi siis viettää mukavan, hieman erilaisen loman, joka jättää tilaa ajatuksille, rauhoittumiselle ja levolle. Esimerkiksi juuri Pyhännällä vietetyn pitkän viikonlopun jälkeen olo on aidosti levännyt, palautunut ja rentoutunut.